Tiramisu |
Just give me whipping cream and cream cheese
and you can keep the foods, leave me the fridge
and all i need are coffee, cakes and sugar
and guess what, in 30 seconds i'm leaving to mars..
Ladyfinger(savoiardi) |
Bahan-bahan
Bahan-bahan utama |
- 250g cream cheese
- 250g whipping cream
- 150g gula
- gula berperasa vanilla (sesedap tahap iman)
- ladyfingers(savoiardi)/biskut marie/kek span
- Nescafe/espresso
- Coklat memasak untuk hiasan
- air panas
Langkah 3, 4 dan 5 |
- Bancuh nescafe dengan air panas.
- Campurkan cream cheese, whipping cream dan gula. Pukul mesra sehingga pekat-pekat creamy.
- Susun biskut di lapisan paling bawah.
- Ratakan cream yang telah dipukul tadi.
- Ulang proses lapisan biskut dan cream semahunya.
- Hias lapisan akhir dengan parutan coklat.
- Sejukkan semalaman/sebentar di dalam peti ais.
- Siap dihidang.
Plating yang agak hancuss |
Amaran! kepada anak-anak bujang yang tinggal beramai-ramai, sila jangan makan Tiramisu secara sembunyi-sembunyi -seperti di asrama dulu- kerana sesungguhnya ianya sangat cepat memuakkan. Sekian
^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Ajari Saya Menulis. Harap dapat memberi Kritikan-kritikan yang membangun.