Salam. Entri kali ini aku nak kongsi dengan hangpa semua resepi spesial yang aku bagi nama Zealous Lasagne Verdi & Salsa Paprika (panggilan mokcik2 kat kampung aku). Kalau pokcik2 belah KL panggil Lasagna hijau bersemangat & sos lada bangla benggala. Aku pun tak pasti la salsa tu sama atau tak maksud dia dengan sos, sebab aku translate pakai Goolge jer.
Zealous Lasagne Verdi & Salsa Paprika |
Kita letak sebelah dulu
a) Lasagna
Tiada dalam gambar : Tomato tin, keju ricotta |
- Pasta lasagna (rebus bersama sedikit garam)
- Daging lembu/ayam/kambing cincang
- sausage
- telur ayam
- tomato dalam tin (potong dadu)
- tomato segar (bakar sampai hitam, buang kulit, potong dadu)
- pes tomato
- sos tomato
- bawang besar
- bawang putih (tumbuk)
- lada benggala ( saute sekejap dengan minyak atau mentega)
- cili padi (tumbuk)
- keju mozzarella (Parut dan campur bersama telur ayam yang telah dipukul)
- keju parmesan
- keju ricotta/cottage
- daun Basil(selasih)
- Italian seasoning(thyme & oregano)
- lada hitam/sulah
- Minyak masak/mentega
- garam
- (Sos inti) Goreng daging, sausage, bawang besar, bawang putih, lada benggala, cili padi dengan minyak/mentega sehingga keperangan dan semuanya sebati dan harmoni.
- Masukkan tomato segar dan tomato tin. Kemudian pes tomato dan sos tomato.
- Biarkan seketika. Masukkan daun Basil, italian seasoning, lada dan garam.
- Sapu sedikit mentega dalam loyang.
- Mulakan proses lapisan dengan pasta lasagna.
- Diikuti dengan lapisan sos inti.
- kemudian lapisan kesemua jenis keju.
- Ulang langkah 5-7 sampai puas hati.
- Lapisan akhir dengan keju mozarella dan parmesan.
- Masak dalam ketuhar yang telah di preheat selama 30-40 minit dengan suhu 180-200C.
- Siap dihidang.
Sebelum dan selepas masak |
b)Sos lada benggala
- Lada benggala (Bakar sampai hitam, buang kulit, potong kecil)
- mentega
- bawang putih
- air stok ayam
- lada hitam
- garam
- Tumis bawang putih dan lada benggala seketika.
- Masukkan air stok ayam. Reneh seketika.
- Kisar sehingga halus di dalam pengisar. Tuang semula ke dalam periuk.
- Tambah sedikit garam, lada hitam dan mentega.
- Siap dihidang.
Kalau siapa ada tips yang lebih powor(dengan lohgat jowo) minta kongsi la sikit naa. k-bye.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Ajari Saya Menulis. Harap dapat memberi Kritikan-kritikan yang membangun.